Advocacy pentru comunități de energie 

Distribuie

Munca de advocacy este esențială pentru dezvoltarea comunităților energetice în România. Prin eforturi coordonate și strategii bine definite, aceste inițiative reușesc să aducă în atenția decidenților politici necesitatea unui cadru legislativ secundar coerent și favorabil pentru energiile regenerabile. Odată adoptată legislația secundară, România ar putea beneficia de o rețea extinsă de comunități de energie care să sprijine independența energetică și sustenabilitatea pe termen lung. 

În conformitate cu directivele europene privind tranziția energetică, România a transpus în legislația națională conceptele de „comunități cetățenești de energie” și „comunități de energie regenerabilă”. Totuși, lipsa unei legislații secundare care să reglementeze aspectele practice ale funcționării acestora a încetinit considerabil implementarea inițiativelor locale în domeniul energetic. 

În acest context, Cooperativa de Energie face o serie de demersuri pentru a susține cetățenii din România și comunitățile lor: 

  • facem parte dintr-un grup de lucru care lucrează cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și Ministerul Energiei pentru creionarea cadrului legislativ secundar dedicat comunităților de energie și pentru actualizarea unor acte normative, precum OUG nr. 163/2022, care detaliază conceptul de comunități de energie și introduce noțiunea de partajare a energiei în cadrul unei comunități; 
  • Suntem co-fondatori ai Coaliției Energiei Comunitare (CEC), împreună cu Corina Murafa și WWF, pentru a susține cetățeni, municipalități și IMM-uri care doresc să înființeze comunități de energie, este modul nostru de a susține democrația energetică și atenuarea schimbărilor climatice; 
  • ținem ateliere pe tema energiei comunitare pentru a promova un model sustenabil pentru independența energetică 

Dar nu ne oprim aici… 

Deoarece finanțarea comunităților este un aspect esențial în crearea acestora, luni, 27 ianuarie 2025, Cooperativa de Energie a participat la o întâlnire cu Ministerul Energiei despre finanțarea comunităților de energie prin intermediul Fondului european de Modernizare. Discuția a fost inițiată de REScoop, iar în cadrul ei a mai participat și ONG-ul Bankwatch. 

Pe parcursul acestei consultări, cei doi reprezentanți ai Cooperativei de Energie, Camelia Sava și Bogdan Stroe, au propus amendamente în ceea ce privește legislația dedicată comunităților de energie și modalități de finanțare a acestora. 

Mai departe, la începutul lunii martie va avea loc o nouă întrevedere în care se vor discuta programele de finanțare la nivel național prin care s-ar putea accesa fonduri dedicate comunităților de energie. 

Explorează răspunsurile întrebarilor tale

lorem ipsum lorem ipsum