Despre noi

Prima coaliție a comunităților de energie din România

Coaliția Energie Comunitară (CEC) este o organizație dedicată promovării și sprijinirii dezvoltării comunităților de energie.  

De ce am creat această coaliție? 

În 2019, 15 persoane pasionate de energie regenerabilă au pus bazele Cooperativei de Energie, primul furnizor de energie verde din România. Pe parcursul anilor, membrii Cooperativei de Energie au realizat tot mai mult importanța cooperării și întrajutorării și au decis înființeze o coaliție care ofere suport tehnic, legislativ și educațional comunităților interesate de dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă comunitară. 

Nu suntem singuri.  În rândul membrilor fondatori se numără organizația WWF România (Fondul Mondial pentru Natură) și Corina Murafa, expert în politici energetice. Urmând ca viitoare comunități de energie să ni se alăture!

CEC a fost creată cu scopul de a facilita tranziția către un sistem energetic descentralizat, în care comunitățile locale aibă un rol activ în producerea și consumul de energie.  

De ce împreună suntem mai puternici?

Tranziția către energie regenerabilă: În contextul creșterii nevoii globale de reducere a emisiilor de carbon comunitățile locale trebuie fie implicate în acest proces al tranziție. O coaliție poate susține coordonarea eforturilor locale, oferind sprijin necesar pentru implementarea proiectelor de energie verde.

Consolidarea comunităților: Prin intermediul unei coaliții comunitățile locale pot avea mai ușor acces la resurse și rețele care le pot ajuta să-și obțină autonomia energetică. 

Legislație: Pentru eliminarea barierelor care împiedică dezvoltarea comunităților de energie trebuie îmbunătățit cadrul legislativ, iar o coaliție poate influența mai ușor politicile publice, asigurându-se interesele comunităților de energie  sunt reprezentate la nivel național. 

Independență energetică

Comunitățile care își produc propria energie sunt mai puțin vulnerabile la fluctuațiile prețurilor energiei.

Reducerea costurilor 

Membrii unei comunități de energie pot beneficia de costuri mai mici datorită producerii și utilizării resurselor regenerabile (energia solară, eoliană etc.) la nivel local.

Dezvoltare economică locală 

Proiectele de energie locală pot crea locuri de muncă și pot stimula economia regională.

Cooperare și solidaritate

Prin crearea unei rețele a comunităților de energie, CEC promovează cooperarea între diferite regiuni și grupuri sociale, consolidând solidaritatea și reziliența comunităților în fața provocărilor economice și de mediu.

Visul tău. Misiunea noastră.

Coaliția Energie Comunitară (CEC)

Sprijinim comunitățile de energie!

Ai nevoie de ghidaj?